четвер, 21 січня 2021 р.

Україна вільна вже держава!

Незчисленні покоління українців – через віки – мріяли про свою незалежну, соборну державу, про те, щоб усі етнічні землі, в різні часи поділені між імперіями, нарешті з’єднались в єдине ціле.

Такий історичний момент настав 22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки.     

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.

Щороку 22 сiчня весь український народ iз вдячністю згадує тих героїв, якi боролися за об’єднання усiх нацiонально-демократичних сил українства, хто словом i ділом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу. Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часiв Київської Русi, Галицько-Волинської держави, Запорізької Січі, визвольної вiйни пiд проводом Богдана Хмельницького, Гетьманщини.

Та реалiзувалась ця мрiя внаслiдок української революцiї 1917-1920 рокiв. Пiд час неї з великою силою розкрилися свободолюбство i нацiональний дух українського народу, утворилися двi демократичнi держави – Українська Народна Республiка (УНР) та Західноукраїнська Республiка (ЗУНР).

01 грудня 1918 року представники державного Секретаріату ЗУНР – К.Левицький, Л.Цегелоський, члени Директорiї – В.Винниченко, С.Петлюра, П.Андрiєвський, Ф.Швець пiдписали у Фастовi Предвступний договiр про майбутнє об’єднання двох республiк. Цей договiр став першим i основним актом соборностi, викликав схвалення українського загалу.

03 сiчня 1919 року на першому засіданнi Української Народної ради було одностайно прийнято Ухвалу про злуку ЗУНР i УНР. Часописи пiдкреслювали, що тим самим зроблено перший крок на шляху до соборностi українських земель.

Директорія i Рада Народних Мiнiстрiв призначила святкування об’єднання УНР i ЗУНР на 22 сiчня. Мабуть, ця дата не була випадковою, адже вказаний день збiгався з рiчницею iсторичного IV Унiверсалу Цетральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалася самостiйною, незалежною державою, отже вiн мав стати днем подвiйного всенародного свята – Незалежностi i Соборностi.

22 сiчня 1919 року на Софіївській площi, бiля пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутностi десяткiв тисяч киян лiдери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свiй непохитний намiр збудувати єдину соборну Українську.

Сьогоднішня Україна потребує від своїх дітей зберегти вже здобуте нашими батьками у боротьбі за вільну соборну Україну.

До вашої уваги перший в Україні документально-ігровий фільм українського режисера Тараса Химича з використанням найсучасніших технологій у форматі 4К. Цей фільм - новий погляд на УГА. Він знятий яскраво, динамічно, відверто.


     

Немає коментарів:

Дописати коментар